Ślimaki jadalne

Ferma ślimaków RKS Łubnica zajmuje się reprodukcją, hodowlą, przerobem i eksportem ślimaków jadalnych.

Ślimaki jadalne to przysmak kuchni na całym świecie od tysięcy lat.
Smak ślimaków winniczków wysoko ceniono już w Cesarstwie Rzymskim. Uznane również w kuchniach Dalekiego Wschodu oraz na kontynencie afrykańskim.
W Polsce ślimaki winniczki hodowali franciszkanie i dominikanie.

W celach konsumpcyjnych wykorzystuje się głównie ślimaki z rodzaju Helix :
- pozyskiwany z natury, będący pod ochroną, ślimak winniczek - Helix pomatia.
- pochodzące z hodowli ślimaki: afrykański - Helix aspersa maxima i śródziemnomorski - Helix aspersa muller.

Helix pomatia

ślimak winniczek

Ślimak winniczek

Znany jako przysmak wszechczasów. Występuje w Europie centralnej i południowo-wschodniej oraz w Afryce Północnej i Azji Mniejszej. Zamieszkuje najczęściej obszary o dużej wilgotności, lasy, parki, ogrody, okolice zbiorników

Żywi się świeżymi liśćmi.

Jeden z największych ślimaków lądowych. Tuszki 25 - 45 g, muszla 40 - 50 mm.

Helix aspersa maxima

ślimak afrykański

Ślimak afrykański

Znany jako "duży szary", "gris gros". Pochodzi z Afryki Zachodniej i Północnej. Do Europy dotarł poprzez Francję i tam zdobył największą popularność.

Tempo wzrostu ślimaka afrykańskiego jest zdecydowanie większe niż u popularnego ślimaka winniczka czy helix aspersa aspersa.

Nieco mniejszy od ślimaka winniczka.
Tuszki 20 - 30 g, muszla 40 - 45 mm.

Helix aspersa miller

ślimak śródziemnomorski

Ślimak śródziemnomorski

    Znany jako "europejski brązowy". Występuje w krajach śródziemnomorskich, zachodniej Francji i Afryce Północnej. Popularny w krajach latynoskich.

    Wykorzystywany do produkcji kremów kosmetycznych i preparatów medycznych (przeciw zmarszczkom i bliznom)

    Trzy razy mniejszy od ślimaka winniczka. Tuszki 7 - 15 g, muszla 28 - 35 mm.

  • English: European brown snail
  • France: L'escargot brun d'Europe
  • Deutsch: Europaische braune Schnecke

Jak przyrządzić ślimaki ?

Ślimaki podaje się najczęściej gotowane, pieczone na ruszcie lub duszone w sosie.

Świeże ślimaki poddajemy wstępnej obróbce. Gotujemy przez 5 minut w wodzie z 5% octu. Ślimaki zostają oddzielone od muszelek. Odcedzamy na durszlaku i po ochłodzeniu wyjmujemy je małym widelczykiem z muszelek. Mięso ślimaków gotujemy w bulionie aż zmięknie. Nastepnie poddajemy je dalszej, dowolnej obróbce kulinarnej. Mięso ślimaka po ugotowaniu, przed podaniem ponownie wkładamy do muszli, a ich końce uzupełniamy maślanymi farszami.

Jak podawać ślimaki ?

Z mięsa ślimaków przyrządza się sosy, zupy, grillowane przystawki, paellę, potrawki z ryżem i owocami morza.
Podajemy je gotowane, duszone, smażone, zapiekane lub marynowane w zalewie octowej. Ślimaki podajemy zazwyczaj jako przystawkę, zawsze z białym winem.

Jakie jest mięso ślimaków ?

Mięso ślimaków jest chude, zawiera dużo białka, magnezu, wapnia, miedzi, cynku, selenu i jodu.
Czy wiesz, że... mięso ślimaków hodowlanych jest delikatniejsze w smaku i bardziej kruche ?

Szukasz przepisów kulinarnych ze ślimakami ? Sprawdź tutaj

Wartości odżywcze ślimaków

Wartość energetyczna : 377 kJ / 90 kcal
Składniki odżywcze : woda 79,2g, białko zwierzęce 16,1g, popiół 1,3g, tłuszcz 1,4g, cholesterol 50 mg, węglowodany 2g
Składniki mineralne : sód 70 mg, potas 382 mg, wapń 10 mg, fosfor 272 mg, magnez 250 mg, żelazo 3,5 mg, cynk 1 mg, miedź 0.4 mg
Witaminy :
A (ekwiwalent retinolu), E (ekwiwalent alfa-tokoferolu), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), niacyna, B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, B12 (cyjanokobalamina)
Kwasy tłuszczowe nasycone : mirystynowy tetradekanowy 0,056g, palmitynowy heksadekanowy 0,249g, stearynowy 0,051g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone : oleinowy oktadekanowy 0,211g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone :
linolowy 0,017g, stearydonowy oktadekatetraenowy 0,015g, tymnodonowy eikozapentaenowy 0,019g, tymnodonowy dokozapentaenowy 0,099g

Wartości podane w 100 gramach produktu.

Hodowla ślimaków - warunki ogólne

Obiekt murowany, wyposażony w bieżącą wodę, elektryczność, kanalizację, ogrzewanie i wentylację. Powierzchnia od 25 metrów kwadratowych.
Parki hodowlane na wolnym powietrzu lub w tunelach foliowych. To zewnętrzne strefy lub pomieszczenia dla ślimaków, w których odbywa się ich wzrost w warunkach ochrony przed drapieżnikami oraz zapobiegających ich rozproszeniu.
Gleba zdrowa i lekko wapienna.
Woda najlepiej z własnych ujęć. Przy braku studni, korzystając z wodociągów należy koniecznie zainstalować filtry na chlor. Woda to czynnik decydujący !
Pokarm to zbilansowane pasze i składniki naturalne, złożone z mieszanki ziół, warzyw, owoców i roślin uprawnych.