Tradycja dobrego smaku Przepisy kulinarne

NASZA OFERTA

Mistrz Łubnicki proponuje

mistrz łubnicki

Oto znakomite przepisy kulinarne oparte na produktach RKS Łubnica. Przygotuj pyszne i sprawdzone dania. Potrawy smaczne i zdrowe. Idealne do wykonania zarówno dla początkujących jaki i doświadczonych w praktyce kulinarnej. Gotowanie to Twoja pasja ? Sprawdź doskonałe przepisy kulinarne na każdą okazję ! Nie lubisz gotować ? Wybierz jeden z moich przepisów i ciesz się swoją nową pasją ! Zostań gwiazdą kuchni !

Prześlij własny przepis z produktami RKS Łubnica ! - wystarczy krótki opis na adres: rks_lubnica@pro-onet.pl
Czekam na Wasze propozycje. Najciekawsze nagrodzę łubnickimi produktami. Zapraszam !

majonez łubnicki

KALAFIOR PO SUŁTAŃSKU

Składniki: 1 średni kalafior, 1/2 szklanki majonezu łubnickiego 100 g rodzynek, 50 g orzeszków ziemnych, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób: Kalafior dokładnie oczyścić, opłukać i ugotować w lekko osolononej i posłodzonej wodzie. Osączyć, ostudzić i podzielić na małe cząstki. Wymieszać z rodzynkami, orzeszkami i majonezem. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Posypać poszatkowaną drobno natką pietruszki.
produkty rks łubnica

SOS TYSIĄCA WYSP

Składniki: 200 ml majonezu łubnickiego, 50 ml ketchupu łubnickiego, 2 jajka, ogórek konserwowy, cebula, sól, pieprz
Sposób: Jajka ugotować na twardo i dokładnie poszatkować. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez z ketchupem zmiksować i zmieszać z pokrojonymi wcześniej jajkami, ogórkiem i cebulą. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce do czterech dni.
sos boloński

NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU

Składniki: 1 słoik łubnickiego sosu bolońskiego, żółty ser, ciasto naleśnikowe (1 litr mleka, 3 jaja, 0,5 kg mąki, pół łyżki oregano, pół łyżki bazylii, 1 łyżeczka soli, cukier.
Sposób: Na każdy usmażony naleśnik, nałożyć ok. 1 łyżki "sosu bolońskiego". Zawinąć i ułożyć na blachę. Całość posypać startym serem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
warzywa w sosie greckim

RYBA PO GRECKU

Składniki: 1 słoik łubnickich warzyw w sosie greckim, 40 dkg filetów rybnych, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżka mąki, olej do smażenia.
Sposób: Filety rybne pokroić w kawałki i skropić sokiem z cytryny. Opruszyć je solą, pieprzem i maką. Następnie usmażyć w oleju. Podgrzanymi "warzywami w sosie greckim" przykryć usmażoną rybę i poczekać do wystudzenia. Danie Ryba Po Grecku smakuje najlepiej na drugi dzień, trzymana w lodówce pod przykryciem.
ketchup łubnicki

KIEŁBASA BIAŁA PO CYGAŃSKU

Składniki: 1 słoik ketchupu łubnickiego, 10 dkg boczku wędzonego, 25 dkg sera żółtego, papryka, cebula, przyprawy do grilla.
Sposób: Kiełbasę naciąć wzdłuż, pozostawiając oba końce nieprzekrojone. Boczek i żółty ser pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w paseczki. Kawałki kiełbasy nafaszerować plasterkami sera, boczku i papryki. Obsypać cebulą. Doprawić do smaku. Kiełbasę smażyć, zapiekać lub grillować. Na koniec obficie polać ketchupem łubnickim.
leczo tradycyjne

LECZO TRADYCYJNE

Składniki: 1 słoik łubnickiego leczo z pieczarkami, 30 dkg boczku wędzonego, 0,5 kg kiełbasy śląskiej.
Sposób: Boczek wędzony pokroić w cienkie paseczki i zasmażyć delikatnie na patelni. W trakcie smażenia dodać kiełbasę pokrojoną na talarki. Po usmażeniu do całości wlać "Leczo Pieczarkowe". Podgrzać odpowiednio. Nie gotować. Podawać jako danie własne albo z grzankami, pieczywem, młodymi ziemniakami lub kaszą.
majonez łubnicki

SAŁATKA TRADYCYJNA

Składniki: 1 słoik majonezu łubnickiego, 0,25 kg ziemniaków, puszka zielonego groszku, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1 seler, 1 jabłko, 5 jajek, 1 cebula, 6 łubnickich ogórków konserwowych, sól, pieprz.
Sposób: Ugotowane jarzyny dokładnie pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Jabłko zetrzeć w wiórki na tarce. Doprawić do smaku. Całość wymieszać z majonezem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Trzymać w lodówce pod przykryciem.
ogórki konserwowe

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki: 1 słoik łubnickich ogórków konserwowych całych, 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 20 dkg boczku wędzonego, pieprz, sól, cukier, ocet, kminek.
Sposób: Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach z solą i kminkiem. Ostudzić i dokładnie obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać stopiony na patelni boczek. Wymieszać i przyprawić do smaku. Idealnie pasuje z ogórkami konserwowymi podanymi w całości.
czosnek konserwowy

SAŁATKA Z CZOSNKIEM KONSERWOWYM

Składniki: 1 słoik łubnickiego czosnku konserwowego, 50 dkg pieczarek białych, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 puszka kukurydz, 2 cebule czerwone, sól, pieprz, majonez łubnicki.
Sposób: Pieczarki umyć, usunąć białą skórkę i pokroić w plasterki. Dodać jajka pokrojone na osiem części. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojoną w krążki cebulę i łubnicki czosnek konserwowy. Wymieszać dodając majonez, sól i pieprz do smaku.
sos tatarski

CIEMNY SOS TATARSKI

Składniki: 1 słoik łubnickiego sosu tatarskiego, 1 łyżka sosu sojowego, 50 ml śmietany 18%, kilka kaparów, szczypiorek, pietruszka, pieprz.
Sposób: 6 obfitych łyżek stołowych sosu tatarskiego mieszamy ze śmietaną. Szczypiorek i pietruszkę siekamy. Kapary płuczemy. Wszystko mieszamy dokładnie z sosem. Przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaną odstawiamy do lodówki. Doskonały do mięs i potraw z jaj na zimno.
bezy wyborowe

MASA KAWOWA DO BEZÓW

Składniki: 1 opakowanie łubnickich bezów wyborowych, 3 jaja, 25 dkg masła lub margaryny, 20 dkg cukru, 3 dkg kawy naturalnej (lub 1 łyżka ekstraktu kawy), wanilia (lub cukier waniliowy).
Sposób: Kawę zaparzyć - napar powinien być esencjonalny z około 8 łyżek wody. Jaja dokładnie ubić z cukrem na parze, na pulchną masę i ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Masło intensywnie utrzeć na gęstą masę i połączyć z ubitą masą jaj. Na końcu dodać, wlewając powoli, kroplami, napar z kawy. Idealnie pasuje z naszymi bezami wyborowymi !
tort bezowy suchy

BEZOWY TORT URODZINOWY

Składniki: 1 opakowanie łubnickiego tortu bezowego suchego, 2 torebki kremu do tortów o smaku waniliowym, 600 ml mleka, 250 g masła, 1 opakowanie łubnickich bezów wyborowych, truskawki.
Sposób: Zawartość torebek wymieszać z mlekiem uzywając miksera. Utrzeć masło i dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowanym kremem posmarować krążki i wierzch tortu bezowego oraz udekorować go bezikami i owocami.

Konkurs mistrza Łubnickiego

Wybierz produkt z oferty RKS Łubnica i przygotuj z niego swoje doskonałe danie.
Zrób mu zdjęcie i wraz z przepisem przyślij do nas.
Najciekawsze przepisy uhonoruje nagrodami !
Nasz adres: rks_lubnica@pro-onet.pl
Nagrody czekają ! Zapraszam !

Przepisy naszych konsumentów

  • jajka_w_sosie_majonezowym

    Jajka w sosie majonezowym
    (Majka N.)
    Składniki:
    4 łyżki majonezu łubnickiego
    1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżka soku z cytryny, szczypiorek, sól, pieprz.

    Sposób: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki. Można je pokroić lub przygotować w całości. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Sosem polewamy jajka i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z białym pieczywem.
  • ryba_po_grecku

    Ryba z warzywami
    (Kazimiera S.)
    Składniki:
    1 słoik łubnickich warzyw w sosie greckim
    1 kg łososia, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 1 szklanka mąki, 1 cytryna, olej, sól.

    Sposób: Rybę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, pokroić i pod przykryciem wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu filetów z lodówki osuszyć je i delikatnie posypać solą. Rozmącić jajko z mlekiem i wysypać mąkę na talerz.
    Kawałki ryby obtoczyć w jajku, potem w mące i smażyc na rozgrzanym tłuszczu na "złoto".
    Warzywa w sosie greckim podgrzać i podać na talerzu z rybą.
  • tort_bezowy

    Tort bezowy czekoladowy
    (Ilona z Poznania)
    Składniki:
    1 łubnicki tort bezowy suchy
    1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany 30%, 5 żółtek, 1 łyżka kawy i żelatyny instant, 1 szklanka cukru, 3 łyżki rumu, 3 szklanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietanfiksu, 5 dag gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe, świeża mięta.

    Sposób: Zagotować mleko, smietankę i kawę. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rondla i podgrzewając na małym ogniu mieszać aż krem zgęstnieje. Ostudzić i wymieszać z rumem.
    Ubić dwie szklanki kremówki i zmiksować z ostudzonym kremem kawowym. Tak przygotowaną masą przełozyć krążki bezowe i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Pozostałą 1 szklankę kremówki ubić z cukrem i śmietanfiksem. Po wyjęciu krążków z lodówki, posmarować boki i wierzch tortu.
    Na koniec całość obsypać wiórkami kokosowymi, a górę ozdobić utartą czekoladą i listkami mięty.